VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

vineri, 24 noiembrie 2017

UN EVENIMENT IMPRESIONANT !

                
               La aproape un secol de existenta - 98 de ani - am avut multe de indurat din cauza antisemitismului care a devenit, la un moment dat, politica de stat. Desigur, amintiri triste.
             Recent insa, am avut o mare bucurie. Am fost la vernisajul  expozitiei "Temple si sinagogi in Romania. Patrimoniu evreiesc, national si universal", gazduita de Patriarhia Romana.  Un eveniment absolut impresionant care a reunit laolalta numerosi participanti  mozaici, crestini si islamici. Deci se poate !             Dumnezeu este acelasi, numai ca unii se roaga dupa cum i-a invatat Moise, altii, dupa cum i-a invatat Iisus, iar  altii, dupa cum i-a invatat Mahomed. Este absolut de neinteles de ce  exista conflicte,  din acesta cauza.             
             Din noianul de emotii traite intens cu acest prilej as mentiona participarea  Prea Fericitului Patriarh Daniel,  de asemenea a numerosi inalti ierarhi ai celor trei culte, precum si membrii ai guvernului si ai corpului diplomatic, atat la vernisajul expozitiei, cat si la simpozionul care a urmat. Pe de alta parte, as sublinia faptul ca cei care au luat cuvantul au dat glas unor ganduri pline de intelepciune.
            IPS Daniel a spus : "sinagoga este  un simbol al comunitatii evreiesti, biserica e un simbol al comunitatii crestine ... cuvantul simbol vine din limba turca si inseamna adunare, uniune".
            Rabinul Rafael Shaffer a completat ideia : "aici e sinagoga, aici e biserica ... sa ne cunoastem, sa ne unim, pastrandu-ne identitatea". 
            La randul sau presedintele FCER dr. Aurel Vainer a mentionat :  "ce e mai frumos decat, sa ne cunoastem casele de rugaciune ... unde ne unim, unde ne adunam , unde invatam". 
            Acum -  cand ma aflu "la final de mandat" -  a fost pentru mine unul din cele mai impresionante evenimente din viata mea, datator de speranta pentru nepotii nostri.








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire