VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 23 ianuarie 2017

VIITORUL MEMORIEI, LUPTA IMPOTRIVA UITARII.

                  Imagini inline 1
In preajma comemorarii progromului de la Bucuresti din  1941 au avut loc o serie de manifestari intitulate VIITORUL MEMORIEI - platforma transnationala si multidisciplinara dedicata memoriei Holocaustului. Olga Stefan initiatoarea proiectului mentioneaza ca se are in vedere situatia din Romania si din fostele regiuni Basarabia si Bucovina. unde au fost exterminati peste 500.000 de evrei si romi.
                    Este vorba de expozitii de arta plastica  cu lucrari ale unor artisti de renume international  precum Hedda Sterne, Marcel Iancu, Willy Pragher si Leon Misosniky care au fost martori ai pogromului de la Bucuresti, de spectacole de teatru, in care apar personalitati  importante din acea vreme, Nae Ionescu, Contesa Waldeck, Rabinul Gutman si Mihail Sebastian,  de proiectii de filme realizate in Israel, in Brazilia si in Romania despre cei care au fost deportati in lagarele de exterminare din Transnistria unde au pierit decimati de boli, de foamete sau impuscati.
                    A fost prezentat  si un film facut  cu sprijinul rezidentilor de la Caminul Rosen.  Nonagenarii Pompiliu Sterian si Ioseph Cotnareanu impreuna cu Iudit Ardeleanu si Lipa Segal impartasesc din  amintirile lor  legate de acea perioada. Erau pe atunci niste tineri plini de idealuri ...  Sunt astazi oameni in etate, profund  marcati de barbariile legionaro-antonesciene.  Ei povestesc care erau conditiile de viata ale evreilor in general, ce au patimit ei personal  si familiile lor in perioada respectiva.  Declaratiile acestora si imaginile prezentate sunt zguduitoare  si deosebit de elocvente pentru tragedia care a avut loc. Totusi raman optimisti.
                       Problema care se pune,  ce invataminte tragem din trecut si ce trebuie facut ca astfel de nenorociri sa nu se mai produca nicaieri in lume.
                       Colectivul format din  Ioana Florea, Katia Pascariu, David Schwartz si Mihaela  Michailov impreuna cu  Romulus Balasz,  Miklos Klaus Rosza si Ileana Szas au realizat un document convingator care demasca incercartle negationistilor de a nu recunoaste crimele din acea perioada.
                       Actiunile urmatoare vor avea loc la Oradea, Cluj, Iasi si Chisinau.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire