VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 17 septembrie 2015

OASPETI DE PESTE HOTARE.

            
                              
         
       Am primit din nou vizita unui grup de tineri voluntari (din Germania si Polonia), membrii  ASF, organizatie care de peste 60 de ani militeaza pentru reconcilierea cu poporul evreu care a avut de suferit ororile Holocaustului organizat de regimurile fasciste in perioada celui de al doilea razboi mondial. 
            Elisa, Lukas, Ioanna, Esther, Karoline, Kristin, Hanna, Miriam si coordonatorii grupului Gretel si Sven au purtat lungi discutii cu rezidentii nostri, supravietuitori ai Holocaustului, au dorit sa cunoasca viata noastra in perioada de trista amintire. Ultimii doi, cunoscand limba romana au fost pe post de translatori. Dar rezidentii nostri precum Medi, Josette, Ioseph, Eva, Pusa si altii s-au inteles direct cu tinerii voluntari, fie in germana, fie in engleza, franceza sau rusa. Doamna Medi a fost foarte impresionata cand una dintre fete i-a marturisit ca bunica ei nu i-au vorbit niciodata despre Holocaust, dar "cand vine vorba de Holocaust, bunica mea se intristeaza... tace... si cade pe ganduri".
             Pe parcursul a doua saptamani am participat impreuna cu tinerii voluntari la Oneg Sabat si la diferite actiuni cultural-educative-distractive. Colegii nostri Doroteia, Iudit, Mihaela, Margareta, Marius, Pusa, Renee, dovedindu-se cei mai activi.
            Oaspetii ne-au oferit o seara culturala foarte placuta :  muzica -  miniconcert de vioara si pian - jocuri, coruri cu melodii din folclorul german, si surpriza... au interpretat melodia romaneasca Ionel, Ionelule. O alta surpriza a fost ca ne-au servit niste vareniches calde si gustoase.
              Le-am oferit si noi o surpriza, Doroteea si cu subsemnatul am prezentat un moment din spectacolul nostru "O istorie fizica". Fiind vorba de o pantomima, nu a fost nevoie de traducator.
              In ultima zi am avut parte de o seara de pomina. Mare veselie, mici daruri ca amintire, imbratisari si promisiunea ca la anul vor reveni.
             Ii asteptam cu aceiasi dragoste !                 
             
                
              

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire