VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 29 aprilie 2015

PRIETEN AL CAMINULUI ROSEN - DR. AUREL VAINER.

     
 
       Caminul Rosen are multi prieteni. In semn de recunostinta, voi face o prezentare a  lor. Este o datorie de onoare. 
      Astazi, dr. AUREL VAINER  presedinte FCER si deputat in Parlamentul Romaniei.
      Domnia sa este un bun cunoscator al iudaismului, a fost implicat inca din copilarie in viata comunitara si a cunoscut din plin prigoana antisemitismului. De la varsta de 3 ani a mers la heider, la 13 ani a urmat cursuri Talmud Tora si mai tarziu a activat in organizatia sionista Dror Habonim, iar in perioada legionaro-antonesciana a purtat steaua galbena.  De cand a devenit presedinte FCER, desfasoara o activitate intensa in slujba evreilor din Romania. In principal face eforturi pentru continuarea vietii evreiesti, pentru ajutorarea celor saraci sau aflati in suferinta, pentru prezervarea patrimoniului religios si cultural, precum si pentru afirmarea contributiei evreilor la cultura, stiinta si artele Romaniei. O atentie speciala acorda dezvoltarii relatiilor de prietenie intre Romania si Statul Israel. De asemenea combate permanent manifestarile antisemite. 
      Activitatea sa este respectata si apreciata, atat in Romania, cat si pe plan international. Adunarea generala a presedintilor Comunitatilor Evreiesti din Europa l-a declarat "Lider Comunitar al Evreilor din Europa in anul 2014".
      Sa subliniem ca se preocupa cu mare grija de Caminul Rosen. Este prezent in mijlocul nostru adesea, ne asculta cu intelegere,  are pentru fiecare un cuvant de incurajare si rezolva diferite solicitari. Participa chiar si la spectacolele noastre, se bucura alaturi de noi.  
      Pe plan parlamentar - este vicepresedinte al Comisiei de Politica economica, Reforma si Privatizari, contribuind activ la elaborarea legilor, de asemenea a initiat diferite legi pentru interzicerea antisemitismului si xenofobiei sau pentru acordarea unor reparatii victimelor Holocaustului. 
      Trebuie amintita si activitatea sa stiintifica. A publicat 5 carti, a scris cca. 100 de studii si articole, este invitat la posturile de radio si televiziune, i s-au solicitat interviuri in presa romana si straina.  Este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta, a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universitatii Titu Maiorescu.
      Pentru meritele sale a fost decorat de presedintele Romaniei  cu Ordinul National Steaua Republicii, cea mai inalta distinctie a statului roman, de asemenea, presedintele Frantei i-a acordat   Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie franceza.
      In final, un citat care reflecta o trasatura esentiala a presedintelui nostru -  optimismul, increderea in viitor. Spunea candva "oricat de mare e ploaia, vine el si curcubeul".
     E un sfat intelept, sa nu ne pierdem niciodata speranta !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire