VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 19 august 2014

OASPETI DRAGI DIN GERMANIA.

       
          ASF - Aktion  Suehnezeichen  Friedendienste  ( in traducere libera,  actiune sub semnul reconcilierii, in slujba pacii)  este o organizatie care lupta impotriva rasismului, intolerantei si discriminarilor de orice fel, pentru crearea unor relatii de prietenie intre oameni, indiferent de culoarea pielii, religie, origine etnica sau convingeri politice. 
         Recent, un grup de tineri voluntari din Germania, apartinand acestei organizatii au sosit la Bucuresti.
       Au avut intalniri cu membrii ai conducerii FCER, cu Lya Benjamin, cu Mirjam Bercovici si au participat la diverse activitati organizate in cadrul obstei noastre. De asemenea, au prestat lucrari de intretinere a monumentelor funerare de la cimitirele Filantropia si Giurgiului.  
        Deoarece au locuit la Caminul nostru peste 2 saptamani, i-am cunoscut bine si s-au legat frumoase prietenii intre noi. I-am primit cu mare bucurie.  Domnul director G. Perrotta le-a urat bun venit si le-a facut o scurta prezentare a Caminului. In zilele care au urmat noi rezidentii am purtat cu ei, discutii, adesea, pana seara tarziu. Gretel si Sophia conducatoarele grupului,  precum si Marianne, Patrick, Marlen, Lea, Pia, toti ceilalti, doreau sa cunoasca viata nostra in prezent, dar  mai ales  suferintele indurate in perioada legionaro-antonesciana si in epoca ceausista, despre care stiau cate ceva, dar voiau sa le afle direct de la cei care au trait acele 
timpuri de trista amintire. Eva, Iudit, Josette, Bibi, Margareta, Sibylle, Atena le-au povestit multe din viata lor.
           Cu sprijinul DASM am facut o excursie la Mogosoaia, la Palatul Brancovenesc. 
           Surpriza deosebit de placuta, tinerii ne-au oferit o seara culturala germana, plina de bucurii. Program artistic, jocuri de societate, glume, am cantat impreuna Hava Naghila si cantece romanesti si am fost serviti cu Kas Spatzle, - un fel de budinca cu branza si ceapa prajita la cuptor, foarte gustoasa. N-a  lipsit dansul, hora romaneasca si chiar "pinguin". Iohana, Robert, Nadja, Michael, alti ospeti, dar si asistentele sociale Cristiana si Claudia s-au dovedit maestrii. Sa stiti insa ca si ai nostrii, Dorotea, Mihaela, Renee, Marius, Simi, au tinut pasul cu ei. A fost mare veselie.
            In ultima seara de ramas bun au fost iar momente de mare bucurie. S-au dat mici atentii ca amintire, s-au facut schimb de adrese de email, ne-am imbratisat.  Ne-au promis  ca vor reveni la anul.
           Va asteptam cu drag tineri prieteni !
           
             

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire