VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 26 iulie 2014

DIFUZAREA PRESEI (3)

   
  


       Prin anii  '6o, '70 din secolul trecut, sistemul de difuzare a presei era extrem de greoi, complicat. Se  foloseau numeroase hartii, comenzi, tabele, formulare, procese verbale, etc. Apareau frecvent greseli si reclamatii, care trebuiau lamurite urgent , fiind vorba de gestiune.  
       Cum se facea practic difuzarea presei ?
       Ziarele si revistele erau receptionate la tipografii - per exemplar- apoi ambalate in saci de hartie, de unica folosinta. Existau saci standard de 100, 200 sau 300 exemplare din fiecare publicatie.  Oficiile postale mai primeau  si cate un colet cu resturi.  De exemplu - daca un oficiu avea comandate 1.923 exemplare dintro publicatie, i  se trimeteau 5 saci de 300, inca 2 saci de 200 iar restul de 23 exemplare in sacul cu resturi.
       Fiecare colet purta o eticheta pe care era trecuta, statia de descarcare si oficiul destinatar.
       De la tipografie, publicatiile erau trimise la gara, la autogara sau la aeroport in ordinea plecarilor mijloacelor de transport. Pe un vagon postal se incarcau sute de colete,  unele foarte mici, suluri continand doar cateva exemplare. Exista pe vagonul postal un lucrator care  se ocupa exclusiv de presa. Acesta era obligat inaintea sosirii trenului in fiecare statie, sa gaseasca din gramada, cele 146  sau  285  sau  307 colete care trebuiau descarcate intr-o gara.
       Se produceau desigur  greseli. Un colet cu 300 ex. dintr-o publicatie, cu  eticheta Suceava era descarcat de pilda, la Bacau, un altul tot cu 300 ex. din aceiasi publicatie, pe care scria Bacau, ajungea la Suceava.  Normele de lucru prevedeau  ca sacul  de la Bacau sa fie reexpediat cu primul tren la Suceava, iar sacul de  la Suceava sa fie inapoiat  la Bacau. O situatie absurda -  2  saci cu acelasi continut erau plimbati inutil de colo, colo - si ajungeau la destinatie a doua zi. Numai pentru faptul ca aveau o eticheta.  
        Mi-am propus sa elimin asemenea situatii si am avut o initiatiava care a schimbat fundamental procesul de difuzare a ziarelor.
      Despre aceasta, alta data.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire