VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 29 iulie 2014

I. " CAP DE BOUR "

     


      Ati auzit desigur despre  prima marca postala romanesca, celebrul "cap de bour".  Un asemenea timbru lipit pe un plic si purtand o stampila postala care dovedeste ca a circulat -  este cotat pe piata filatelica la peste 100.000 de euro.
      In iulie 1958 se implineau 100 de ani de la emiterea lui si s-a hotarat ca evenimentul sa fie
sarbatorit cu mare solemnitate prin organizarea la Palatul Postelor a unei expozitii filatelice internationale "Centenarul marcii postale romanesti".
       A fost  desemnat un Comitet de organizare, din care am facut si eu parte.
       In colaborare cu Asociatia Filatelistilor din Romania am elaborat regulamentul expozitiei   si l-am expediat impreuna cu o invitatie oficiala de participare, catre organele postale din numeroase tari.
       Probleme au aparut de la inceput.  Printre tarile invitate era si Koreea, dar cel care se ocupa de expedierea invitatiilor  a scris pe plic Seul, in loc de Phenian. Adica in loc sa invitam Republica Democrata Koreeana care facea parte din lagarul socialist, am invitat Koreea de Sud, dusman declarat al socialismului. Din fericire gafa nu a avut urmari, nu am primit niciun raspuns. 
       Alta problema. Ambasada  Israelului ni s-a adresat, solicitand sa-i trimitem  regulamentul expozitiei, deoarece statul respectiv doreste sa participe la expozitie. Ne-am bucurat si am hotarat sa trimitem regulamentul la ambasada  cu un curier.  N-a fost de acord insa Ministerul Afacerilor Externe. Nu era admisibil ca un cetaten roman sa intre in contact cu o ambasada straina. Ni s-a recomandat sa raspundem  ambasadei ca  trebuie sa ia legatura cu MAE, de unde va primi regulamentul. Asa am facut.
       Au mai fost probleme  cu alegerea afisului emblematic al expozitiei. S-au primit numeroase propuneri de la graficieni reputati si rivalitatea  dintre ei a generat dispute aprinse.
      Lansarea unei emisiuni jubiliare de timbre, reproducand  capul de bour din 1858, precum si a unor plicuri si carti postale illustrate, pregatirea  unor stampile jubiliare, care sa fie aplicate , in perioada expozitiei au starnit de asemenea lungi dezbateri . 
      O problema  foarte serioasa  a fost primirea colectiilor filatelice sosite din tara si de peste hotare. Receptionarea lor,  manipularea, expunerea  pe panouri, impuneau  conditii  speciale de temperatura, lumina  si umiditate, pentru a nu fi afectate exponatele. 
      Cea mai grea problema insa, s-a ivit atunci  cand filatelistii au cerut ca toate colectiile sa fie asigurate pe durata expozitiei. Bineinteles la valorile astronomice pe care ei  considerau ca le reprezinta  si asta pe cheltuiala statului roman.  Care societate de asigurari ar fi acceptat o asemenea contractare ?  Pana la urma s-a rezolvat si asta.
        Despre expozitia propriu zisa, urmeaza.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire