VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 8 martie 2014

ARTHUR MARIA ARSENE

   Astazi, in epoca avioanelor supersonice, lumea a devenit mica. Nu de mult am avut personal confirmarea acestui lucru.
   Doamna Roza Brumfeld este o veche prietena a Caminului Rosen, foarte simpatizata de rezidentii nostrii. Ea vine des la Camin si purtam cu domnia sa , discutii foarte animate in legatura cu o tematica variata : probleme culturale, sociale, istorice, religioase si chiar medicale, respectiv principii pentru o  viata sanatoasa.
   Intamplator a pomenit odata despre tatal ei, nimeni altul decat Arthur Maria Arsene ! A fost pentru mine ca un fulger in negura amintirilor. Este vorba despre vechiul meu coleg si prieten din anii 1947-1952, de la ziarul Frontul Plugarilor, adica de acum aproape 70 de ani. Este drept intre noi era o mare diferenta de varsta si nu numai, caci el era un ziarist de mare prestigiu, iar eu un incepator. Prietenia lui m-a onorat. Era un om jovial, mucalit, plin de umor,  gata oricand sa faca o farsa, sa creieze o buna dispozitie generala. In momente importante, insa , era foarte serios, energic, combativ. Isi sustinea parerile cu tarie, avea o fire de luptator cu multa. experienta. Reportajele lui erau citite totdeauna cu interes, avea un verb vioi, dinamic extrem de convingator.
   Mi-a povestit adesea despre viata lui de ilegalist, mereu in pericol sa fie prins de organele de
represiune.  Noi toti il stiam de Maria Arsene - asa semna - si chiar l-am intrebat odata , de ce are un nume de fata ? Mi-a explicat ca totul era o stratagema pentru a scapa de urmarire. Autoritatile  aflasera de existenta lui si cautau o femeie, iar el in acte era trecut Arthur. Cel putin o vreme , trucul  a tinut.
   Intalnirea cu fiica fostului meu prieten a fost pentru mine o mare bucurie. Dar surprizele nu s-au terminat. Am informat-o pe  Roza Brumfeld ca avem  la Camin pe doamna Medi Wexler Dinu  al carei sot Ghita Dinu a fost de asemenea prieten cu tatal ei.
   In adevar  lumea este mica!, 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire