VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

UK HILLEL - PRIETENII NOSTRII

   Cu sprijinul European Leadership Mission si al Joint, un grup de 20 de studenti de la Universitatea Kansas Hillel au intreprins o calatorie de documentare in Romania, pentru a cunoaste viata comunitatii evreiesti, respectiv cum se pastreaza traditiile iudaice si care sunt nevoile social umanitare.
   Federatia evreiasca din Greatest Kansas City sprijina in special caminele de batrani, copiii si familiile aflate in suferinta.
   La Bucuresti, grupul de studenti a vizitat si Caminul nostru - Rosen Old Age Home - cum spun ei. A fost pentru noi o mare bucurie.
   Domnul director Gaetano Perrotta le-a urat bun venit si a facut o prezentare a rezidentilor si a conditiilor de trai de care acestia beneficiaza.
   A urmat un scurt program oferit de corul Hazamir al CEB, condus de Bogdan Lifsin si o alocutiune  a lui Israel Sabag reprezentantul Joint in Romania. Dupa care  oaspetii s-au impartit in 4 grupuri si au pornit sa viziteze Caminul si sa discute in camere, cu rezidentii nostrii. Au facut oficiul de traducatori, chiar domnul director,  Marcela Golda contabila sefa si asistentele sociale  Cristiana Popa si Claudia Negoiu.
   Am avut bucuria sa primesc vizita si sa stau indelung de vorba cu simpaticele Bailey, Samantha, Ellie, Pearl si Tori. A fost un dialog cat se poate de placut. As face insa o nedreptate daca nu as mentiona ca toti oaspetii nostrii erau simpatici si frumosi. Stacy, Stephany, Shira, Austin, Ben, Lindsay si ceilalti s-au dovedit totodata si foarte prietenosi.
   Ei au fost profund impresionati sa constate  ca oameni de peste 65 de ani, unii depasind si veacul, oameni care au trecut prin mari necazuri, tragedii, culminand cu Holocaustul - au atata energie, desfasoara numeroase activitati cultural educative, respecta traditiile evreiesti, au chiar o mica sinagoga in Camin.
  " Nu ne venea sa credem ca suntem la un Camin de batrani . Este evident ca  FCER are ca prioritate asigurarea unor conditii corespunzatoare acestor supravietuitori ai Holocaustului "   - sunt cuvintele rostite de Leah Schwartz.
 " Discutiile purtate cu dumneavoastra au fost  pline de invataminte pentru noi, o incantare " a declarat Ellie Stropes. Termenul folosit de ea a fost "amazing", adica am fost uluiti.
   Ascultand relatarile noastre despre viata grea a evreilor din trecutul nu prea indepartat, Bren Wagner a marturisit ca si bunica lui a trecut prin 4 lagare si i-a povestit multe despre cele patimite. Din fericire, mai traieste.
   O impresie puternica a facut Anetina Klarfeld colega noastra care in curand va implini 102 ani .Le-a povestit multe despre viata ei, a facut glume. "Intr-o englezeasca perfecta" a zis cineva.
   In centrul atentiei a fost bineinteles Medi Wechsler Dinu care a  fost sarbatorita recent la implinirea varstei de 105 ani.
   Categoric, despre intalnirea cu tinerii nostrii oaspeti ne vom aminti mereu .
   Va multumim dragi prieteni !    
                                      
                                

 
 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire