VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 14 octombrie 2013

VA PLACE MATEMATICA ?

      Va propun sa rezolvati o problema de matematica. Nu va speriati nu este vorba de algebra, de trigonometrie, geometrie euclidiana sau logaritmi. Nu ! E o problema simpla,  de aritmetica elementara pe care o poate rezolva si ori ce copil care stie sa faca socoteli pana la 20... Oare ?
      O mica localitate in vestul SUA. Trei frati se agita, se framanta sunt in mare incurcatura. Tatal lor care a decedat recent,  le-a lasat mostenire o herghelie de cai. Prin testament a stabilit ca baiatul cel mare va primi jumatate, al doilea o treime, iar mezinul, a noua parte din numarul cailor.
      Bine veti zice - care-i problema ? Atentie, herghelia inseamna 17 cai, iar cifra 17 -  nu se imparte nici cu 2,  nici cu 3,  nici cu 9. Este numar prim si nu se imparte decat cu 1 sau  cu el insusi. Atunci cum se te descurci ?
      Trece pe acolo - calare pe un armasar murg - John, un cowboy batran, deci intelept,  care se ofera sa-i ajute sa respecte intocmai testamentul. Cum a procedat ?
      Foarte simplu. A descalecat si l-a introdus pe calul sau in tarcul unde erau ceilalti cai, apoi le-a zis celor 3 frati:
      - Aveti acum 18 cai si puteti face impartirea !
      Sa vedem. Fratele cel mare a luat jumatate - 9 cai,  urmatorul a luat o treime - 6 cai
si ultimul a luat a noua parte - adica 2 cai. Sa facem socoteala : 9+6+2 = 17. A mai ramas un cal. John si-a luat murgul inapoi.
      Sper ca va placut rezolvarea !    

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire