VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 3 octombrie 2013

CAMINUL ROSEN - OAMENI SI FAPTE.

      A devenit o traditie ca in fiecare an in luna octombrie, JCC sa organizeze  "SAPTAMANA VARSTNICULUI". Ca de obicei, in acest cadru a avut loc si "Ziua portilor deschise" la Caminul Rosen.
      Oaspeti de seama: ing.Paul Schwartz, vicepresedinte FCER si presedinte CEB, Attila Gulyas, vicepresedinte CEB si director DASM, ing.Nilu Aronovici, prof. dr. ing. Sasa Ionescu, dr. Mona Bejan,consilier CEB si director Policlinica FCER. Sala afost neincapatoare pentru numarul mare de prieteni din Generatia de Aur de la JCC, veniti sub conducerea Sandei Wolf, la sarbatoarea noastra.
      Domnul director Gaetano Perrotta le-a urat tuturor bun venit si a exprimat bucuria noastra de a fi impreuna.
      Am avut placuta misiune de a face o prezentare a vietii la Camin, pe care am intitulat-o "Caminul Rosen - oameni si fapte". Am vorbit despre conditiile deosebite de trai pe care le avem, despre bogata activitate cultural-educativa ce se desfasoara la noi, precum si despre colegi de ai nostrii cu care ne mandrim.
      De exemplu doamna Medi Wechsler Dinu in varsta de 104 ani si doamna Aretina Klarfeld in varsta de 101 ani. Am mentionat ca Medi Dinu in perioada in care se afla la Camin fost declarata "Cetatean de onoare" al municipiului Ramnicu Valcea si de asemenea a primit Marele Premiu pentru pictura la un Festival international care s-a desfasurat la Madrid.  La fel, doamna Eva Szemler Lendvay a fost declarata "Cetatean de onoare" al municipiului Brasov. Un alt exemplu inedit, este Margareta Eschenazi, a carei biografie a inspirat un personaj din piesa "Nu ne-am nascut la locul potrivit", scrisa de David Schwartz si Monica Marinescu, premiata la un Festival international. Pe de alta parte am vorbit despre cele 4 spectacole scrise si interpretate de rezidentii nostrii, prezentate atat la Camin, dar si la DASM , la JCC si chiar la TES.
      Vorbind despre rezidenti, am spus  cateva cuvinte si  despre alti oameni de la Camin, care au grija de rezidenti : dr Steliana Anghel, Marcela Golda, Andrei Stamate si careul de asi care activeaza la Clubul nostru, Rodica Dumitrache, Ilie Zan, Cristiana Popa  si Claudia Negoiu. 
      Nu se putea sa nu amintesc de vizitele voluntarilor FCER precum si ale unor grupuri de voluntari din Germania, Belgia, Olanda, Spania, Austria, Suedia, Polonia, Ungaria, Letonia, Belarus, impreuna cu care am organizat actiuni de socializare. In sfarsit, am relatat despre proiectul de arta comunitara "Varsta 4" si despre  blogul cu acelasi nume, care este un fel de cronica a vietii la Caminul Rosen. Am informat ca acest blog a inregistrat pana acum 37.898  de accesari din care 11.165  din SUA, Rusia, Germania, Israel, Franta, Danemarca,R.Moldova, Marea Britanie, Ucraina, etc. Este limpede ca vestea despre Caminul Rosen s-a dus peste mari si tari.
      Evident, Caminul nostru detine o performanta exceptionala pentru un colectiv de oameni batrani si reprezinta o experienta pretioasa pentru alte institutii similare.
      Luand cuvantul ing. Paul Schwartz ne-a transmis un salut din partea dr.Aurel Vainer, retinut de obligatii oficiale legate de vizita unor delegatii de peste hotare. Ne-a adresat totodata felicitari si ne-a asigurat ca rezidentii Caminului sunt o grija permanenta pentru FCER.
      A vorbit si doamna Doroteia Weissbuch, una dintre cele mai active colege, care a dat glas sentimentelor de liniste si siguranta ale rezidentilor, datorita supravegherii medicale de care beneficiem. Dr, Steliana Anghel care raspunde de sanatatea noastra a construit un intreg sistem de colaborare care cuprinde atat medicii nostrii, cat si cei de la Policlinica DASM, precum si alti medici specialisti de la diferite spitale si policlinici din Capitala. "Putem spune - zicea Doroteia - ca sanatatea nostra se afla pe maini bune ! " Asa e !
      In continuare, din partea rezidentilor,  s-au acordat  mesaje de multumire tinerilor artisti voluntari initiatorii proiectului  "Varsta 4" care de 4 ani sunt alaturi de noi :  David, Mihaela, Monica, Paul si Katia.
      A domnit permanent o atmosfera de mare veselie si buna dispozitie asigurate si de  programul de muzica clasica si moderna, oferit de colonel  Firca Marius dirijorul Orchestrei de Estrada Angely's, un vechi prieten al Caminului nostru. Ne-au delectat sopranele Elena Dinca si Luiza Dan, precum si saxofonistul Paraschiv Ovidiu, indelung aplaudati de cei prezenti.
      Oaspetii au vizitat Caminul si au vizionat cu zambetul pe buze, o expozitie de  caricaturi, apartinand lui Mandy Costin in varsta de 96 de ani, care a locuit si el o perioada la Camin.
      O zi plina, multi ne-au adresat felicitari, iar noi rezidentii multumim din inima FCER-personal dr.Aurel Vainer, lui Attila Gulyas, directorului nostru Gaetano Perrotta si intregului personal al Caminului.
    



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire