VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 29 iulie 2013

GANDITI POZITIV !

Un indemn intelept cu mare valoare psihologica, hotarator pentru a avea parte de o viata fericita. Existenta noastra cunoaste momente de mare bucurie, de succes, uneori de triumf, dar avem si episoade de suferinta, de esecuri si chiar drame.Cu cele din prima categorie nu sunt probleme, ne descurcam destul de bine. Cu celelalte insa,    
e greu, reprezinta un adevarat examen, pentru fiecare din noi. Unii gandesc pozitiv si prin aceasta depasesc necazurile sau cel putin  reduc efectele neplacute. Altii , dimpotriva gandesc negativ si nu fac altceva decat sa agraveze situatiile , deja dureroase.
Cateva exemple din viata mea si pozitia pe care am adoptat-o de fiecare data.
Anii 1938-1944 au fost o perioada tragica pentru evreii din Romania. Antisemitismul a devenit politica de stat si au aparut 
numeroase legi care urmareau sistematic jefuirea si distrugerea evreilor, in special dupa ce legionarii si generalul Antonescu au luat puterea. Pentru mine aflat la varsta cand un tanar isi  construieste viitorul, a insemnat o mare nenorocire. Am fost dat afara din facultate, am fost trimis la munca obligatorie fara plata, de asemenea tatal meu si-a pierdut slujba, fiind si el dat afara in urma   procesului de romanizare, adica de confiscare a intreprinderilor apartinand evreilor. Eu si familia mea am ramas muritori de foame.
Cumplita situatie !
In aceste conditii vitrege, nu m-am lasat prada disperarii, am strans din dinti, am rezistat, am cautat solutii, nu am pierdut speranta. Eram convins ca acest calvar se va termina si voi supravietui.Si asa a fost !... Iata ce inseamna sa gandesti pozitiv !   
Alt exemplu. Martie 1977, ma aflu la Braila, deplasare in interes de serviciu. Intr-o noapte ma trezesc brusc.Cladirea hotelului unde dormeam se clatina zdravan, cad bucati de perete - cutremur !
Am pus ceva pe mine si am caborat in strada unde mii de oameni erau agitati, speriati cu lacrimi in ochi pentru pagubele produse de seism.
Mi-am pastrat calmul si luciditatea, ma gandeam ce trebuie sa fac ?
Am reusit sa dau un telefon la Bucuresti ca sa aflu ce fac ai mei. Erau bine,  dar  televizorul  pe  care tocmai il cumparasem a cazut si  s-a spart, de asemenea o lampa mare din tavan cu numeroase cristale s-a facut  praf ,  in rest stricaciuni mai mici. Am rasuflat usurat. Mi-am incurajat familia si am inchis. Eram foarte bucuros ca am scapat cu viata...Un alt fel de a gandi pozitiv !
Ultimul exemplu este din 2002. Am 83 de ani si pentru prima oara in viata mea - sunt internat intr-un spital si urmeaza sa fiu operat de hernie inghinala. Niciun moment nu m-am lasat sa fiu doborat de ingrijorare sau de teama, aveam siguranta ca totul va decurge normal.Este semnificativ ca asteptand sa fiu dus in sala de operatie... am atipit. Ca un bebelus nevinovat care habar nu are ce problemele grave are societatea contemporana.Mai mult in timpul operatiei, dialogam, glumind cu doctorita anestezista. Sunt incredintat ca atitudinea mea a grabit recuperarea.A doua zi am fost externat si dupa o saptamana eram pe picioare... Inca un mod de a gandi pozitiv !
In concluzie, sa invatam ca inorice imprejurare sa gandim pozitiv, asta este calea pentru a  depasi  momentele grele.
Gandirea pozitiva = viata fericita !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire