VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 13 decembrie 2011

BERESHIT 4 BRASOV

Am trait o mare bucurie intre 8 si 11 decembrie cand am luat parte la BERESHIT 4 , care a avut loc la Brasov . A fost un eveniment remarcabil de studiu iudaic de care ne vom aminti mereu cu mare placere .
BERESHIT este prima Universitate a Comunitatilor Evreiesti din Europa si are ca obiectiv sa ofere studentilor posibilitatea de a studia surse evreiesti , de a invata despre personalitati si valori iudaice , participand timp de cateva zile , la un un curs intensiv predat de specialisti in
iudaism . La Brasov au fost eminenti profesori de la Universitatea din Tel Aviv : dr. Yoram Jakobson, dr. Rebecca Kneller , dr. Templer Yaakov si dr. Shmuel Faust .Acestia au analizat si interpretat gandirea evreiasca de-a lungul timpului , incepand din perioada biblica pana in zilele
noastre . Printre subiectele abordate : Natura si miracole - intre religie si politica , Razboiul sfant si evreii salvatori , Hanuka - chiar s-a intamplat miracolul ?, Conflictul sinelui in hasidism si multe altele .
S-a organizat de asemenea limmud pe teme foarte interesante : Mai vrednic de lauda este cel care se stapaneste pe sine, decat care cucereste un oras - moderat de rabinul Rafael Shaffer , Israelul si lumea etc.
Alte momente memorabile la BERESHIT 4 au fost celebrarea Kabalat si Oneg Sabat precum si Havdala intr-o atmosfera absolut impresionanta .
N-au lipsit nici momentele de destindere , cum ar fi : atelierele de arta si creatie pe teme evreiesti dansuri israeliene si MACABIADA de Sabat, concurs cu intrebari de cultura generala condus de Erwin Simsensohn .
In cadrul BERESHIT am vizionat filmul Kabalat la Kabul si am ascultat un recital al cantaretului Meir Hermon din Israel , care s-a bucurat de mare succes , de asemenea ne-au incantat tarafuri de muzica populara romaneasca si formatii de dansuri folclorice din zona .
Cateva cuvinte despre participare . La BERESHIT 4 s-a inregistrat un record , peste 300 de persoane dintre care numerosi tineri .Au fost prezenti mai multi presedinti de la Comunitatile evreiesti din tara .
Organizarea a apartinut JOINT, FCER,CEB ,Comunitatii Evreilor din Brasov si JCC . Un cuvant de apreciere deosebita si recunostiinta pentru Israel Sabag, Erwin Simsensoh,Tiberiu Roth si
Shay Orni care fost sufletul acestei reuniuni .Ei au dat dovada de o energie inepuizabila prezenti in toate locurile de desfasurare
Sa mai mentionam ca dr. Aurel Vainer ,presedintele FCER, fiind plecat din tara , a transmis un mesaj pe care l-am putut viziona pe un ecran mare . Am fost vizitati pe parcursul celor 4 zile de E.S.ambasadorul Israelului Dan Ben Eliezer si de vice presedintele FCER Paul Schwartz . La festivitate de deschidere , ni s-au adresat cu urari de succes oficialitatile : locale subprefectul judetului Brasov si vice primarul Municipiului .
Toate activitatile s-au desfasurat in diferite sali ale hotelului ARO ,la Templu si la Comunitatea Evreilor din Brasov.Dupa cum se vede un program foarte incarcat si complex care a demonstrat capacitatea de oganizare , exceptionala a celor care au pus la cale si au dus la bun sfarsit BERESHIT 4.
S-a anuntat ca viitorul BERESHIT va avea loc in luna februarie la Iasi .

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire