VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 23 martie 2011

O INITIATIVA SENZATIONALA


Postul evreiesc de radio J-Live care a intrat recent in functiune , a avut o initiativa senzationala .A hotarat sa transmita o serie de emisiuni , sub forma unui dialog intre generatii .Sunt puse fata in fata 2 persoane ,una in varsta si alta foarte tanara , care au avut sau au acum aceiasi profesie. .Tema centrala a discutiei - cum a fost odata , in trcut si cum se intampla in prezent .
-Interesant , veti zice ,dar unde este senzationalul ?
-Aveti putintica rabdare , senzationalul abea urmeaza ... Aceste emisiuni se vor face in colaborare cu rezidentii Caminului nostru ! Da, da, ati inteles bine ,Caminul Rosen in serial la radio ! Daca nici asta nu este o chestie senzationala ...
Emisiunea se intituleaza "Old stories , new entries "si se transmite in fiecare joi la orele 17 00.Mi s-a facut onoarea sa fiu invitat la primul episod. Interlocutoarea mea a fost Lidia Neagu ziarista la Mediafax .Trebuie sa spun ca m-a cucerit din prima clipa :
-Urmaresc cu interes , mi-a spus ea , zambind ,blogul dumneavoastra "varsta 4 " si imi place mult .
Mi s-a parut ca are o personalitate puternica , plina de energie si o o fire spontana - este mereu vesela .Discutia noastra a fost - cel putin , pentru mine - reconfortanta .
Am aflat cate ceva despre modul cum se desfasoara astazi munca de ziarist :activitate febrila, multa agitatie , competitia de a fi primul care transmite o stire , prezentarea evenimentelor intr-o forma atractiva s.a.m.d. Cam la fel ca si in tineretea mea . Numai ca azi prin introducerea mijloacelor electronice , culegerea si transmiterea stirilor se face cu o viteza fantastica .Din acest punct de vedere -esential pentru munca de presa - s-au inregistrat progrese uriase .
La randul meu am depanat amintiri de alta data .Pe vremea mea , totul era planificat , dirijat , de la centru si presa nu facea exceptie .Libertatea presei era o vorba goala , iar posibilitatea de a exprima o parere personala .o iluzie.Functiona o cenzura de stat , fara a carei viza nu se putea publica nimic .Chiar si atunci cand , oficial ,cenzura s-a desfiintat ,exista sistemu "indicatiilor superioare "care erau absolut obligatorii pentru toate ziarele si revistele .Orice incalcare a lor se pedepsea cu severitate .
Astazi situatia s-a schimbat fundamental .Libertaea presei este o realitate, se poate scrie despre orice si despre oricine .Se pare insa ca si acum se exercita influente si presiuni din partea patronilor de gazete care nu admit sa fie publicate decat materiale care corespund intereselor lor economice sau convingerilor lor politice .In cadrul discutiei au fost atinse si unele probleme mai delicate , cum ar fi antisemitismul in presa - in trecut -si discriminari de alta natura care se fac simtite si azi in redactii .
Am bagat de seama ca tanara mea colega de platou a facut o adevarata pasiune pentru profesia de ziarist si mi-am amintit -nu ,fara un pic de nostalgie - cum eram si eu altadata ...
Mediatorul emisiei a fost tot o tanara plina de talent , doctorand Mihaele Michailov - dramaturg, critic de artele spectacolului - veche prietena a Caminului Rosen .Si-a indeplinit misiunea cu gratie si multa volubilitate .A stiut sa aleaga in asa fel intrebarile incat a obtinut de la noi "marturisiri complecte ".
A fost prezenta la discutii si simpatica Monica Marinescu -dramaturg si actrita de asemenea
o veche prietena a Caminului Rosen .Ea se numara printre inititiatorii emisiunii 'Old stories , new entries' .
La pupitrul tehnic " a oficiat " Andrei Domokos care a demonstrat cu discretie , competenta sa.In incheiere imi exprim convingerea ca noul post de radio J-Live va cunoaste o evolutie imbucuratoare si ii doresc mult succes,iar emisiunii 'Old stories,new entries' , o serie lunga .



Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire