VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 28 martie 2011

MOSES STORIES LA TEATRUL EVREIESC DE STAT - MARTI 29 MARTIE ORA 18.00


Marţi, 29 martie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat, tangaProject şi comunitatea Căminului pentru persoane varstnice “Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen”, prin Departamentul de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, vă invită la spectacolul-lectură Moses Stories.

Moses Stories este o arhivă performativă de poveşti personale ale rezidenţilor Căminului “Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen”. Timp de trei luni, artiştii tangaProject au dezvoltat, împreună cu membrii comunităţii, teme şi subiecte care pornesc de la experienţa de viaţă a fiecărui rezident.
Povestirea, ca metodă de intermediere a unei comunităţi, este explorată prin diverse medii - scris, înregistrare audio, desen, colaj.

Prima experienţă religioasă într-o sinagogă, raportul preot-rabin văzut din perspectiva unui copil de 7 ani, dislocarea continuă, relaţia dintre două surori gemene sunt doar câteva dintre temele pe care monoloagele scrise și citite de 8 rezidenți ai căminului le au în centru.
Spectacolul este completat de o expoziție de desene și colaje realizate de rezidenți în cadrul atelierului de povești în imagini desfășurat în paralel cu atelierul de scris.

Moses Stories a avut premiera la Căminul “Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen”, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, în luna noiembrie 2010; a doua reprezentație a spectacolului-lectură a avut loc la Clubul Braille al FCER-DASM.

Moses Stories face parte din proiectul Vârsta4, proiect de artă comunitară, desfăşurat de tangaProject împreună cu rezidenţii căminului de persoane vârstnice “Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen”din august 2009.
Obiectivul major al proiectului este schimbarea percepţiei asupra bătrâneţii în societatea românească.

Echipa Moses Stories:

Texte: Bertha Liebovich, Eva Szemler Lendvay, Iudith Ardeleanu, Margareta Eschenazy, Marius Armașu, Medi Wechsler Dinu, Pompiliu Sterian, Sorin Steinberg, Virginia Mihăescu.

Moderator: Tina Grimberg

Desene/colaje: Angela Duia, Eduard Hirsch, Eva Șalomon, Eveline Iancu, Germaine Covalenco, Lazăr Grumberg, Lucia Bergfeld, Luiza Goldstein, Nadia Rusu, Rachelle Iacob, Simion Gyorgy, Tudor Roman.

Coordonatori proiect: Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz.

Colaboratori: Paul Dunca, Anca Benera, Adrian Cristea, Lala Mișosniky, Sever Bîrzan, Vlad Petri, Rodica Dumitrache, Ilie Zan.

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Miracol.. asa se poate numi tot ce reuseste grupul format din tineri voluntari ,alaturi de coordonatorii proiectului Varsta4, impreuna cu toti colaboratorii si desigur cu 'tinerii textieri si actori..' rezidentii de la camin.. si de ce sa nu mai amintesc si de personalul de la camin in frunte cu Domnul director... toti sunt o echipa unita si fac adevarate miracole demne de urmat .. uite ca din actiuni tot mai 'indraznete' pline de elan tineresc si imaginatie s-a ajuns ca de caminul Moses Rosen sa se auda si in presa si la radio in tara si in strainatate si acum chiar pe scena teatrului. Altadata doar rezidentii si familiile lor mai stiau de camin.. ei uite ca acum datorita unor oameni speciali a ajuns faimos si asta chiar ca e un adevarat miracol. Nu trebuie de uitat ca fiecare rezident este un unicat cu experienta speciala de viata care trebuie impartasita si generatiilor mai tinere.. ca sa nu se uite.. Felicitari realizatorilor si organizatorilor si teatrului care gazduieste acest spectacol unic.. de viata..Am vizionat spectacolul la Clubul Braille al FCER-DASM si mi-au dat lacrimile merita de vazut si aplaudat din toata inima ' la scena deschisa'BRAVO!! BIS!!!

29 martie 2011 la 02:34  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire