VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 1 septembrie 2010

O NOUA EXPERIENTA DE VIATA (3)

Am vorbit despra ASF si despre tinerii voluntari din Germania , Polonia , Austria si Romania care ne-au vizitat recent : 6 din Germania ,4 din Polnia 3 din Romania si 1din Austria. Desigur o sa puneti imediat o intrebare foarte simpla : cum se intelegeau intre ei acesti tineri din tari diferite si mai ales cum se intelegeau cu noi .

Raspunsul pare complicat , dar practica nu a fost chiar asa .

Tinerii voluntari sunt pasionati de calculator si deci cunosc limba engleza ,prin urmare discutau intre ei in limba lui Shakespeare .Dealtfel ei s-au cunoscut prin internet atunci cand au hotarat sa vina in Romania , la noi la Camin.

In ce priveste intelegerea dintre noi si ei , se facea cu ajutorul celor 3 tineri din Romania Alexandra , Talida si Calin ( acesta din urma din Oradea ) . Sa adaugam ca si Dorothee din Germania stia romaneste deoarece a trait multi ani in tara noastra Ca urmare -de regula -in relatiile cu noi s-au constituit 4 grupe , fiecare avand cate un cunoscator de limba romana , care indeplinea rolul de translator .

Cum spuneam aceasta a fost regula ,dar au existat si "abateri "de la regula .De pilda dna. Medi ,Eva si Virginica fiind vorbitoare de limba germana , s-au inteles direct cu Dorothea , Sophie , Lena , Katrin ,si Rene .Deasemenea Iudith si Falic al nostru cunoscand limba engleza au putut discuta cu oricare dintre voluntarii oaspeti .

Deci problema cea mai dificila , a comunicarii a fost depasita .In orice caz sentimentele de prietenie ce s-au creat intre noi au fost evidente si nu avut nevoie de traducere .

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire