VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 23 august 2010

O EXCURSIE MINUNATA




O zi de august cu cerul senin .Mare agitatie dis de dimineata ; mergem in excursie la Baile Telega unde suntem invitati .Plecam devreme cat inca nu e prea cald.De data aceasta suntem sub indrumarea si supravegherea lui Rodica de la Ergoterapie , Simona asistenta sefa si Gabriel .Suntem insositi de un grup de tineri din Germania ,Polonia , Austria si Romania veniti in vizita la Caminul nostru ( despre acestia voi vorbi pe larg altadata )
In autocar buna dispozitie si veselie, ca intre tineri veritabili (oaspetii nostri)si "tineri " ceva mai in etate (noi rezidentii de la Camin ) Dupa o calatorie de 2 ore am ajuns la destinatie unde ne-a primit cu multa ospitalitate dl.Rosenthal care ne-a oferit si primele informatii .
Asezata intre dealurile subcarpatice , la cativa kilometri de Campina ,intr-un peisaj natural salbatic , comuna Telega este atestate documentar inca de la 1568 datorita ocnelor de sare .
In ultimii ani aceasta localitate cunoaste o dezvoltare deosebita datorita bailor minerale .Aici se afla un lac sarat cu cea mai mare concentratie din Romania si pe locul 2 din Europa .S-a format prin prabusire la o fosta gura de ocna , fiind alimentat de apa de izvoare de sare de la o adancime de 150 m., ape bogate in cloruri de sodiu , potasiu , amoniu , calciu , sulfati si iod .Aceasta confera Bailor Telega proprietati miraculoase curative pentru tratarea tuturor formelor de reumatism
( osos, muscular , lumbago , sciatica , rachitism ), bolilor ginecologice (anexite , scleroze , sterilitate ) si la ameliorarea bolilor sistemului nervos periferic .

In prezent , Baile Telega cunosc un larg proces de modernizare .A fost amenajat la lacul central un bar unde se vand sucuri , siropuri , ape minerale ( niciun fel de bauturi alcoolice ) , dar se pot cumpara si tot felul de capsule si comprimate pentru stomac , ficat , tiroida , tensiune , colesterol , etc. Deasemenea au fost amenajate dusuri, vestiare , cabane de odihna , locuri de joaca pentru copii .
Ne-am plimbat prin imprejurimi , am facut fotografii .Aici agroturismul este in floare .Am vizitat numeroase odai frumos ornate in stilul traditional taranesc , dar cu dotari moderne : televizor ,aragaz , frigider , cuptor cu microunde si chiar instalatii unde se pot face bai cu apa din lac.
Unii tineri au intrat in apa , Iudith si cu Tina au facut plaje , undeva mai la umbra iar Virginica nu mai contenea admirand peisajul : " a fost cea mai frumoasa zi din ultimii ani "
A fost intradevar o excursie minunata !

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Dupa ce am citit articolul dumneavoastra cred ca o sa imi petrec si eu ultima saptamana ramasa din concediu acolo tot nu stiam unde sa ma duc Mi-ati dat o idee !

25 august 2010 la 23:20  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire