VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

duminică, 11 iulie 2010

PERSONAJE DE ALTA DATA ...(6)



VANZATORUL DE ZIARE se ingrijea ca ziarele cu ultimele stiri sa ajunga cat mai repede in mana cititorilor .Pe vremea aceia nu existau chioscuri speciale de difuzare a presei .Publicatiile se vindeau prin debitele de tutun dar aprovizionarea acestora cu presa dura foarte mult si de aceia se organizau echipe formate din 20 - 30 tineri care asigurau o difuzare foarte rapida .
Putin inainte de inceperea tiparului ,vanzatorii de ziare se adunau in curtea tipografiei , asteptand primele tiraje . Dupa ce erau aprovizionati fiecare cu cate o cantitate de ziare ,tasneau toti odata afara , facand o harmalaie teribila .
Ziarele obisnuiau sa scoata afise pe care erau trecute principalele stiri ,iar vanzatorii de ziare tipau in gura mare alergand pe strazi :"Guvernul a hotarat o noua curba de sacrificiu"( exista si pe atunci criza economica ) , "Ciocnirea de trenuri de la Vintileanca "(un accident care a starnit mare valva ), " Sonda de la Moreni a fost stinsa "( o sonda care ars cateva luni ), Terente urmarit de potere in Balta Brailei ", (un fel de haiduc celebru in acea vreme ),Magda Demetrescu prima miss Romania ",etc .Era un fel de revista a presei care se facea alergand pe strazi ,
Sa mentionam ca in afara de faptul ca oferea trecatorilor ziare pe strazi ,vanzatorul de ziare avea si abonati , adica diversi cetateni primeau acasa zilnic ziarul preferat , iar plata se facea - si in acest domeniu - la sfarsitul saptamanii .Pe incredere .Si nimeni nu insela .
Sa mai amintim ca - din dorinta de a fi cat mai operative , pe atunci existau ziare care apareau , ca si azi ,in zorii zilei (Dimineata , Universul , Timpul ) , dar si ziare care apareau la orele amiezii (Lupta, Adevarul ) sau chiar in amurg (Ultima ora , Seara ),fiecare cu ultimele stiri sosite la redactie . De asemenea ori de cate ori se intamplau evenimente de importanta deosebita , ziarele scoteau o editie speciala in 2 pagini pe care vanzatorii o difuzau imediat :Speciaaala ! Speciaaala ! Editia Speciala !

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire