VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 30 iunie 2010

PERSONAJE DE ALTA DATA ...(4)



ZARZAVAGIUL cel ce ne aproviziona cu legume , fructe , zarzavaturi .Li se mai spunea PRECUPETI sau OLTENI,deoarece multi dintre ei erau originari din Oltenia .Imbracati in straie taranesti si fie iarna ,fie vara aveau pe cap o caciula neagra .Cu ajutorul unei cobilite curbate din lemn purtau pe umeri 2 cosuri supraincarcate cu varza , ardei , vinete ,morcov , telina , ceapa , usturoiu , castraveti ,etc.
Apareau dis de dimineata si colindau strazile , prezentandu-si marfa cat mai atragator : " Ia varza proaspata neamule ", " Avem rosii dulci de gradina !" , "Castraveeetii !" Gospodinele ieseau in fata portii si dupa ce isi alegeau marfa , incepea tocmeala : Cat vrei pe gogosarii astia ? Cam scump ! Pentru Dv. ii las mai ieftin , ca sa fac safteaua !
Din oferta zarzavagiilor nu lipseau fructele : " Hai la prune brumarii ! ", " Ia cantalupu dulce ca mierea ! ( cantalupul era un soi de pepene galben ) " Peeere pergamute avem !" si tot asa gutui , visine , caise struguri , dupa sezon.
Asemenea ambulanti cu cobilita aduceau si pasari vii gaini , rate , gaste, chiar si peste si multe altele .
Aveau o balanta sau terezie cum i se mai spunea (un fel de cantar cu un singur taler ) " Ia marfa cu bataie ! spunea targovetul , aceasta insemnand ca acul cantarului era lasat sa arate ceva mai mult decat cantitatea platita .Un fel de bonus i-am zice noi astazi .
Strigatele acestor negustori ambulanti constituiau pe atunci o caracteristica pitoreasca a strazii .Toti isi strigau in gura mare marfa si erau foarte inventivi pentru a atrage clientii : " Cine cumpara de la mine tot anu-i merge bine ! " auzeai pe unul , poet in devenire .
Munceau din greu , alergau din zori si pana-n seara, iar castigul minim, nu la asigura decat o viata destul de chinuita .

Etichete:

2 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Braga ce bautura!, am auzit de ea,Doamne stiti atatea lucruri domnule Pompiliu Felicitari!
Ma gandesc cu o memorie ca a dumneavoastra ' de elefant' cred ca daca va ganditi putin ne puteti da si reteta .. Braga seamana cu Sokata( bautura aceia de la tara dulce acrisoara, parfumata,putin acidulata care se face din flori de soc )sau e cu totul altceva ?
Legat de laptarese mai sunt si azi unele femei de la tara care aduc la oras lapte , smantana, branza si daca nu vand in piata duc la anumite familii sau vand intre blocuri.Dar nici vorba de platit la sfarsitul saptamani sau pe baza liniilor facute cu creta la usa..
Alte vremuri ,alti oameni... corecti.. nu ca azi..

1 iulie 2010 la 22:22  
Anonymous Anonim a spus...

Munca era grea,cobilitele erau si ele grele dar produsele erau sanatoase 'ecologice' cum am spune azi (nu cu tot felul de chimicale in ele de nu sti ce sa alegi si ce sa mananci).. Toate descrierile dumneavoastra de personaje de alta data aveau un pitoresc aparte care impreuna cu izul patriarhal al orasului faceau din Bucuresti' Micul Paris'

1 iulie 2010 la 22:35  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire