VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 29 iunie 2010

PERSONAJE DE ALTA DATA ...(3)

BRAGAGIUL adica cel care vindea braga. Braga e o bautura naturala cu gust dulce-acrisor fabricata din malai ,faina integrala miere de albine si zahar plus diverse condimente , acestea din urma fiind secretul de fabricatie al fiecarui producator .A fost adusa la noi in tara de catre turci. De altfel bragagiul era totdeauna imbracat in portul traditional otoman cu salvari si fes rosu pe cap .
El purta pe umar cu ajutorul unei curele late de piele un vas stralucitor de arama care avea la baza o forma bombata incapatoare ce se prelungea cu un gat foarte lung care depasea capul . Semana aidoma cu un ostas ce-si poarta arma cu baioneta la umar .
Braaaga buna ! Braaaga rece ! striga bragagiul si facea totdeauna mare alisveris , adica vanzare buna .
O braga de calitate deosebita se facea pe fosta insula Ada Kaleh de langa Orsova , astazi acoperita de apele lacului de acumulare de la Portile de Fier .

LAPTAREASA alt personaj des intalnit odinioara pe strazile Capitalei .Diferite satence din preajma Bucurestiului care aveau in batatura 1-2 vaci asigurau aprovizionarea cu lapte a cetatenilor .Umpleau cateva donite de lemn cu lapte proaspat si le urcau in faieton . Acesta erau un mic vehicul pe 2 roti care avea 2 hulube - adica niste prajini - intre care era inhamat un calut .
"A venit laptareaaasa ! se auzea dis de dimineata pe toate strazile
Sa mentionam ca exista si un fel de abonament nescris . Un cetatean se intelegea cu laptareasa sa-i aduca o anumita cantitate de lapte in fiecare zi sau odata la 2 - 3 zile .Atentiune plata nu se facea totdeauna pe loc , ci uneori pe credit , la sfarsitul saptamanii .Interesant e cum se tinea "contabilitatea ".Dupa ce livra laptaele , laptareasa tragea cu creta o linioara pe tocul usii de la intrare .Sambata sau duminica se facea plata dupa numarul linioarelor de pe tocul usii . Pare de necrezut azi ; dar pe atunci exista incredere si nimeni nu insela .
Din cand in cand laptareasa aducea si unt, branza , cas , smantana din productie proprie , adica proaspete ,curate , fara adausuri de chimicale ; astazi le-am spune produse ecologice .

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire