VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

vineri, 18 iunie 2010

O ZI MEMORABILA .

Ziua de 16 iunie 2010 va ramane in amintirea noastra a celor de la Caminul Rosen ca o zi de mare bucurie , o zi de sarbatoare . In aceasta zi tinerii nostri prieteni , despre care am vorbit mereu ,au hotarat sa organizeze prima expunere publica a lucrarilor comunitatii de creatie recent constituite .Au intitulat aceasta manifestare "ROMANI INTOARCETI ARMELE ! , cu
referire la evenimentele de la 23 august 1944 .Aceasta actiune este organizata de tangaProject impreuna cu FCER -DASM , Caminul Rosen si se desfasoara in parteneriat cu Bucharest Biennale 4 .
Am fost foarte bucurosi si ne-am simtit onorati , ca la aceasta manifestare am avut oaspeti de seama : Lya Benjamin , Hary Kuler , Attila Gulyas ,Nilu Aronovici , desigur domnul director Gaetano Perrotta , Sasa Ionescu si multi altii .
Intalnire a fost moderata de David si Mihaela care in deschidere au aratat ca timp de aproape 10 luni artistii tangaProject si rezidentii Caminului au lucrat impreuna in ateliere de educatie creativa si schimb de experienta , au impartasit aptitudini , cunostinte si amintiri , au invatat unii de la altii , au reusit sa construiasca un mediu de schimb creativ intre generatii .
Sa mentionam ca tinerii nostri prieteni ne-au facut o placuta surpriza editand cu acest prilej ,intocmai ca in alte vremuri , o EDITIE SPECIALA in care se spune - printre altele ca "ROMANI, INTOARCETI ARMELE ! face parte din proiectul VARSTA 4 , proiect de arta comunitara desfasurat de tangaProject impreuna cu rezidentii Caminului Rosen si are ca obiectiv pe termen lung , schimbarea receptarii batranetii in societatea romaneasca .
Sa precizam ca peretii salii de gimnastica unde a avut loc intalnirea au fost acoperiti de panouri mari realizate in atelierele de creatie amintite , ele reflectand -text si desene - momente importante din viata rezidentilor , amintiri legate de zilele istorice din august 1944 . Fiecare panou avea si fotografia autorului .
In cele 2 ore cat a durat intalnirea noastra , au luat cuvantul numerosi rezidenti :Iudith,Tudorica ,Eschenasy , Leonte , Profeta , Eva , Liebovich , Fonea ,
precum si dintre invitati H. Kuler ,L. Tendler si Raluca Pop .Toti au vorbit despre amintiri din perioada evenimentelor de la 23 august 1944 si au apreciat importanta initiativei tinerilor nostri prieteni .
A existat si o surpriza - sa-i zicem culinara .S-au servit diverse preparate care in perioda anilor '40 din secolul trecut erau considerate " delicatese" : mancare de arpacas, fasole batuta , gem ( atunci se facea din rosii ) si mamaliga ( painea se dadea pe cartela doar 3 zile pe saptamana ).
Revenind la EDITIA SPECIALA , trebuie sa spunem ca aceasta publica 12 interviuri ample cu rezidentii nostri , toate relatand fapte si ganduri legate de 23 august 1944 . De asemenea este publicata o lista cu 44 de nume de rezidenti care au fost antrenati in proiectul VARSTA 4 . Consider ca aceasta lista este doar una provizorie, ea avand tendinta de crestere Sunt in sfarsit publicate si 21 de nume reprezentand membrii de baza si colaboratorii proiectului VARSTA 4 . Este consemnata si existenta blogului de fata care este un fel de " organ de presa "al activitatilor desfasurate la Caminul Rosen si reprezinta un rezultat al colaborarii cu tinerii nostri prieteni .
In incheiere cred ca este potrivit sa consemnam macar cateva nume ale acestor minunati prieteni ai nostri : David Schwartz , Mihaela Michalcov ,Alice Marinescu ,Paul Dunca ,Cinty Ionescu , Diana Dulgheru , Constantin Vica ,Miruna Dinu ,Ioana Paun ,Matei Schwarz .
Va multumim din inima dragi prieteni ! Va admiram ! Va iubim !

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire