VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

marți, 25 mai 2010

PERSONAJE DE ALTA DATA ... ( 1 )






Evolutia societatii umane , transformarile provocate de civilizatia moderna au facut ca odata cu trecerea timpului , o serie de personaje care constituiau in copilaria mea pitorescul spectacolului citadin , sa dispara .Am sa incerc sa evoc asemenea personaje , despre care doar cei foarte in varsta isi amintesc ; poate cu un usor sentiment de nostalgie .

FLASNETARUL era o figura des intalnita pe la periferia Capitalei , dar si in centru .Purta atarnata de gat cu o curea de piele , o cutie muzicala - o ladita de lemn cu niste tuburi orizontale -un fel de orga mecanica . Avea o manivela pe care daca o invarteai rasunau diferite melodii care atrageau publicul.Deasupra avea o tavita de lemn in care erau asezate zeci si zeci de biletele impaturite care contineau proorociri despre viitor .Pe o stinghie subtire se agita un papagal multicolor legat cu un lantisor ." Coco ! trage o planeta norocoasa pentru domnisoara ! (doamna sau domnul , dupa caz ), striga flasnetarul , iar papagalul apuca cu ciocul un bilet din gramada .Si uite asa domnisoara respectiva afla - contra unei sume modice- ce-i harazeste soarta in urmatorii ani .Profetiile erau totdeauna optimiste , astfel ca toata lume se bucura . Inclusiv flasnetarul care isi castiga pe acesta cale o existenta destul de amara , din banutii adunati .

LAMPAGIUL sau FANARAGIUL era un alt personaj interesant din anii copilariei mele . Acesta asigura iluminatul strazilor pe timpul noptii.In vremea aceia nici vorba de iluminat electric comandat centralizat , ca astazi .Pe atunci strazile erau iluminate cu gaz - gaz aerian spuneam noi .Din loc in loc existau felinare , adica niste stalpi din fonta , inalti cam de 2,5 m.care aveau in varf un fel de prizma cu pereti de sticla . Felinarele erau legate la o retea de gaz si aveau un dispozitiv care deschidea sau inchidea accesul la gaze .Lampagiii aveau tocmai aceasta misiune .Practic , seara de seara ,ei treceau pe la fiecare felinar si dadeau drumul la gaze , aprinzand lumina , iar in zori revenea- pentru a o stinge .Erau dotati cu o vergea lunga de metal si cu un mat subtire de cauciuc care avea o para rotunda la capat , cu ajutorul acestora aprindea si stingea lumina .

Figura lampagiului a fost evocata de poeti si compozitori . De mare popularitate se bucura o frumoasa melodie intitulata "Lampagiu de alta data ..."

Etichete:

2 comentarii:

Blogger ioana a spus...

Nu stiam ca Flasnetar se numeste, dar personajul acesta inca exista, cu tot cu biletele si papagalul care se numeste tot Coco :)

26 mai 2010 la 01:22  
Anonymous david a spus...

asa e, ioana, flasnetarul inca circula prin cismigiu si prin zona lipscani.
dar vanzatorii de braga, domhule pompiliu? i-ati apucat?

26 mai 2010 la 12:42  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire