VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 22 martie 2010

O NOUA DISTRACTIE



Este stiut ca la oamenii in varsta se produce, odata cu anii, aproape inevitabil, o slabire a memoriei. Povestesti ceva din perioada de liceu si deodata te opresti... ai un lapsus... ai uitat cum il cheama pe fostul tau coleg de banca. Parca-l vezi in fata ochilor, l-ai putea descrie in amanunt, dar nu-ti amintesti numele. Abea mai tarziu cand ai cu totul alte preocupari, numele lui iti vine brusc in minte. Pana la urma deci, memoria a functionat dar cu mare intarziere. Este neplacut si din pacate se intampla tot mai des.
Cum s-ar zice parafrazand "ale batranetii valuri". N-ai ce face sau cel putin asa credeam pana nu de mult. Tinerii nostri prieteni insa ne-au convins ca exista metode de intarire a memoriei. Trebuie sa faci un fel de antrenament, o gimnastica a mintii pentru a-ti pastra cat mai mult timp memoria. Se recomanda sa pui memoria la treaba, sa n-o lasi sa adoarma si sa-ti joace feste. Ca sa ne convinga au trecut la o demonstratie practica. Iata cum se desfasoara o sedinta de antrenare a memoriei, de fapt un joc foarte placut.
Suntem in sala de la Ergoterapie asezati comod in cerc. Gazda primitoare dna. Rodica, pe post de antrenori David cel cu o nesecata fantezie si Mihaela fire expansiva, plina de gratie si cu o permanenta veselie molipsitoare.
Cineva spune o propozitie scurta de exemplu: "m-am sculat de dimineata". Cel din dreapta lui repeta aceasta propozitie si adauga una noua, care poate sa fie legata de prima, sa zicem "era ora 7 fix" sau complet diferita "mie nu-mi plac manelele". Urmatorul, al treilea- este obligat sa repete primele doua propozitii si sa adauge si el alta noua. Si tot asa al patrulea, al cincilea, urmatorii, fiecare repeta toate propozitiile dinaintea lui si adauga una noua.
Nu e de loc complicat, veti zice.
Da si nu prea. Ganditi-va ca al noualea sau al zecelea participant trebuie sa reproduca primele 8 sau 9 propozitiuni si asta nu mai este deloc usor. Se produc mereu poticneli. Unii au uitat o propozitie, altii au incurcat ordinea lor. Intamplari de tot hazul. Buna dispozitie e generala.
Va asigur ca reluam jocul mereu cu aceiasi placere si am bagat de seama memoria parca a devenit mai prompta si mai fidela. In orice caz distractia e mare.
Zau ca merita sa incercati si dv.!

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Super destept joc! cred ca e valabil si la tinerete, de ce nu chiar de la gradinita,( pe langa cantecele si poezii), dezvolta si imaginatia nu doar memoria

22 martie 2010 la 01:36  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire