VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 25 martie 2010

NE - AU DESCOPERIT TALENTE ASCUNSE



Este dea-dreptul impresionanta fantezia bogata a tinerilor nostri prieteni in dorinta de a ne antrena in cat mai multe activitati cultural - educative - distractive. In cele ca urmeaza voi exemplifica prin atelierul interactiv de creatie, organizat nu demult.
David si Mihaela, doi regizori talentati - in curs de afirmare - ne-au propus sa scriem impreuna "o piesa de teatru" pe care s-o jucam tot noi. Nu putea sa lipseasca din acest proiect Cinty, ca intotdeauna pe post de cameraman care surprinde pentru eternitate tot ce misca in Caminul nostru pe plan cultural.
Initial, trebuie sa recunosc, am fost cam sceptici, nenincrezatori. Nu ne vedeam noi in postura de "dramaturgi" sau "actori", majoritatea dintre noi. Dar incet, incet ne-am lasat convinsi si ne-am prins in hora si am intrat in febra creatiei.
Pentru inceput ni s-a propus sa inventam o povestire, in genul "A fost odata...". In acest scop ne-au cerut sa alegem niste personaje. Fiecare a propus cate ceva: o fetita, un baietel, un catelus, o piatra cu puteri miraculoase, un hot si asa mai departe.
Am trecut apoi la elaborarea unor intamplari imaginare cu aceste personaje. Unul a propus ceva, altul adaugat altceva, al treilea a completat cu inca ceva si tot asa pana s-a insailat o povestire coerenta, cu cap si coada. Au fost pareri variate, au fost si controverse, pana la urma
ne-am pus de acord si am dus "opera" pana la capat.
A urmat alegerea distributiei. Am facut-o pe baze strict democratice, liberi si nesiliti de nimeni! Cine este fetita, cine este baietelul, cine sa fie piatra miraculoasa, cine hotul si tot asa pana s-a definitivat "distributia". In continuare am fost invitati sa imaginam diferite dialoguri dinamice, incitante, care sa sublinieze conflictele dintre aceste personaje. Am facut-o si pe asta. Toate propunerile au fost trecute pe hartie. Va asigur ca am fost incantati ca am reusit sa ducem
pana la capat acesta activitate complexa de "creatie", deosebit de interesanta si placuta. Ne-am bucurat mult ca am terminat!
"Cine zice ca s-a terminat?" ne-au adus cu picioarele pe pamant, prietenii nostri."Deabia acum incepem! Urmeaza realizarea spectacolului".
Adica montare, decor, costume ,miscare scenica, toate adaptate la "conditiile locale"
"Repetitiile" inca n-au inceput, data "premierii" inca nu a fost stabilita dar stati linistiti, va anuntam la vreme.
Pana atunci va marturisesc cu sinceritate ca ne-am distrat pe cinste. Au fost multe ore de veselie si buna dispozitie generala.
Multumim!

Etichete: ,

2 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Formidabila idee si e la fel e grozav ca a si fost transpusa in realitate .
Domnule Pompiliu ,ati descris asa de sugestiv ' punerea ei in practica 'incat inchizand ochii parca suntem si noi alaturi si radem de situatiile create, de ideile venite , de imaginatia si creativitatea celor din jur... care este ' fara varsta'
Felicitari!

27 martie 2010 la 23:03  
Anonymous Anonim a spus...

PASTE FERICIT! va doresc din suflet dumneavoastra si tuturor rezidentilor,personalului caminului, tinerilor vizitatori si tuturor celor care va insenineaza ' batranetea' transformand-o intr-o' Tinerete fara batranete'

28 martie 2010 la 22:46  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire