VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

joi, 18 februarie 2010

SA NE PASTRAM TINERETEA


Spunea cineva "daca vrei sa traiesti mult, singura solutie posibila este sa imbatranesti". Ciudat, daca la prima parte a cugetarii toata lumea raspunde afirmativ, la partea a doua parerile sunt impartite. Multora nu le place batranetea. Si totusi ea este inevitabila daca vrei sa traiesti mult. Ce putem face - este sa intarziem aparitia batranetii, sa ne pastram cat mai mult tineretea, cea fizica si cea spirituala. Cum sa realizam acest lucru?

Exista multe metode care dea lungul timpului si - au dovedit eficienta. Tocmai despre acestea doresc sa vorbesc.

Pentru a pastra tineretea fizica exista oarecum mai putine metode. Cateva exercitii de gimnastica in fiecare dimineata, un pic jogging - macar din cand in cand - si multa, multa miscare. Chiar si simpla plimbare prin parcul Caminului ajuta foarte mult. Recomandam aceste metode tuturor, ele asigura pastram timp indelungat a tineretii fizice.

Mult mai numeroase sunt metodele de a ne pastra pana la adanci batraneti tineretea spirituala.

Lectura - carti, ziare, reviste, publicatii de tot felul ne ajuta mult sa ne mentinem creierul si memoria in functiune la orice varsta.

Participarea la conferinte, simpozioane, la discutii pe teme sociale, culturale, artistice sau la jocuri de societate ori concursuri de cultura generala sunt de asemenea metode cu rezultate remarcabile. Audierea si vizionarea de concerte, spectacole de tot felul la radio, la televizor, la teatru sau cinematograf sunt alte metode care asigura pastrarea tineretii spirituale. Sa nu uitam efectul benefic al unor partide de sah, table, domino, remy si altele.
Foarte potrivite si recomandabile sunt dezlegarea de cuvinte incrucisate, integrame, rebusuri sudoku.
Cu siguranta si folosirea calculatorului, navigarea pe internet sunt metode care dau rezultate deosebite in ce priveste pastrarea cat mai indelungata a tineteretii spirituale.

In general se recomanda participarea activa la toate formele de socializare, angrenare in diverse activitati colective, evitarea izolarii, singuratatea.
De fapt daca citim cu atentie cele de mai sus, nu am facut decat sa trec in revista actiunile culturale - educative - distractive care se desfasoara cu regularitate la noi la Camin.
Sa le folosim din plin, sa participam activ la toate actiunile. Depinde de noi ca sa ne pastram inca multi ani, tineretea!

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire