VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

ASA NE PASTRAM TINERETEA


Fiecare etapa a vietii noastre tineretea, maturitatea, batranetea are partile ei frumoase, dar impune si un anumit stil de viata, un anumit comportament si un anumit limbaj. Este deadreptul caraghios ca la varsta senectutii sa cauti sa pari un tinerel. Si totusi sunt unii semeni ai nostri care nu-si dau seama de situatia ridicola in care se pun, atunci cand desi au trecut binisor de 80 ani, se comporta si vorbesc de parca ar avea numai o treime din aceasta varsta.
Sa fim bineintelesi, preocuparea de a ne pastra cat mai mult timp o tinerete trupeasca si spirituala este absolut laudabila si merita incurajata. Dar aceasta inseamna cu totul altceva si aceasta incerc sa fac si eu.
In aceasta ordine de idei poate ca nu-i lipsit de interes sa descriu cum decurge o zi din viata mea la Camin.
Ma trezesc pe la orele 5,30 si raman in pat ascultand la casca programul radio pana la jurnalul de la orele 6. Ma dau jos din pat la 6,15 si deschid larg fereastra (fie vara, fie iarna), fac apoi 15 minute gimnastica suedeza. Urmeaza toaleta matinala, strangerea patului si imbracarea. Pe la orele 7 ies afara in Parcul Caminului (fie iarna, fie vara) si fac jogging, parcurgand cam 1,5 km.in ritm alert.
La orele 8 avem micul dejun, dupa care iau 2-3 pastile recomandate de medic. Rasfoiesc presa si pe la orele 9-9,30 merg la calculator pentru a vedea ce mesaje am primit si pentru a raspunde. Eventual transmit ceva pe blog.
La orele 10 primim o gustare - iaurt sau fructe. Intre orele 10,30 si 12,30 avem diferite activitati cultural educative si de socializare organizate de dna. Rodica Dumitrache de la Ergoterapie, actiuni la care particip cu regularitate.
La orele 13 avem masa de pranz, dupa care iau alte 4-5 pastile prescrise de medic si urmeaza un vechiu obicei al meu, trag un pui de somn de 60 minute. La orele 16 alta gustare
(fructe sau dulciuri).
In timpul ramas pana la masa de seara - orel 18 -dezleg cuvinte incrucisate si sudoku, fac pregatiri pentru actiunea culturala de a doua zi sau redactez ceva pentru blog.
Dupa cina, iau iar 6-7 pastile, recomandate de medic. In legatura cu diferitele pastile pe care le iau, tin sa precizez ca personal nu am probleme deosebite de sanatate, iar pastilele sunt de fapt vitamine, energizante sau au caracter preventiv. Pe la orele 19 particip la prezentari de filme - doua zile pe saptamana -sau urmaresc programul la televizor. Fac apoi un dus fierbinte si urmeaza stingerea - de regula -pe la orele 21-22.
Expresia "de regula" este valabila pentru toate actiunile de care am vorbit, deoarece programul nostru este adesea dat peste cap. In unele zile facem plimbari prin parcurile Capitalei, mergem la spectacole, participam la diferite manifestari care au loc la Centrul Cultural din Popa Soare sau plecam in diferite excursii. De prisos sa mai spun ca toate aceste perturbari ale programului ne produc mare bucurie.
Desigur ca programul este pentru unii, obligatoriu diferit, in anumite zile. Este vorba de cei care urmeaza diferite tratamente sau sunt dusi la policlinica sau spital pentru consult de specialitate.
De fapt, fiecare dintre noi isi organizeaza un program personal, adaptat la posibilitatile proprii. In toate cazurile insa trebuie sa tinem seama de cuvantul de ordine, de sfaturile si indemnurile repetate ale medicilor nostri Radu Gabriela si Anghel Steliana: miscare, cat mai multa miscare, socializare, permanent o viata activa, participarea la toate actiunile cultural educative.
Numai asa vom avea parte de o batranete plina de demnitate, numai asa ne vom pastra mult timp tineretea fizica si spirituala.

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Pentru varsta dumneavoastra aveti un program echilibrat care imbina odihna, relaxare,gimnastica ,activitati fizice , activitati intelectuale Ma gandesc ca de asta sunteti atat de 'tanar' in ce scrieti, in ce faceti si in ce ganditi .. Sa va tineti de program ca da rezultate sigure.. O sa incercam si noi cei mai tineri sa il aplicam.. daca om avea ambitia ,seriozitatea,perseverenta dumneavoastra
Se pare ca dvs. ati descoperit taramul de basm numit 'Tinerete fara batranete' vrem si noi in el!!!

25 ianuarie 2010 la 08:38  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire