VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

vineri, 8 ianuarie 2010

APLAUZE MERITATE

Tinerii nostri prieteni absolventi ai UNATC ne-au obisnuit cu tot felul de inititative placute , interesante , instructive si distractive. S-au implicat plini de elanuri umanitare in viata noastra, au legat prietenii frumoase si ii simtim foarte apropiati, fac parte din familia noastra, a celor de la Camin.
De data asta insa s-au intrecut pe sine si ne-au miscat pana la lacrimi. Sa vedeti ce au mai nascocit!
Pe doamna Medi Dinu o cunoasteti, am scris de multe ori despre dansa. Ea este decana noastra de varsta si a implinit chiar zilele trecute varsta de 101 ani. La multi ani!
Desigur, noi am sarbatorit-o dupa datina, am felicitat-o calduros si ne-am bucurat impreuna cu ea. Aceasta bucurie a fost ieri incununata grandios printr-un act artistic impresionant. Sa amintim ca dna. Medi este artist plastic, dar surpriza a venit dintr-un alt domeniu al artelor.
Ce s-au gandit sa faca tinerii nostri amici?
Sa o cinsteasca pe dna. Medi prin realizarea unui film, iar acest film sa oglindeasca - pe cat posibil - mai convingator stima, respectul, admiratia si sentimentele de simpatie pe care i le poarta dnei. Medi toti care au avut fericirea s-o cunoasca.
Asa a inceput o intensa si migaloasa activitate creatoare: scenariu, alegerea distributiei, dialoguri, inregistrari, mixaj, montaj si cum s-or mai numi ele etapele realizarii unui film. De scenografie si coregrafie nu a fost nevoie. Din fericire!
A venit si mult asteptata zi a premierii (va asigur ca vom relua filmul de multe ori), emotii, nerabdare, sperante...
Filmul debuteaza cu o impresionant portret al sarbatoritei, un portet admirabi cuprinzand intreg ecranul si primit cu aplauze de intrega asistenta. Urmeaza apoi numeroase prim planuri foarte reusite, intr-un montaj alert care ne-a cucerit.
Ideia centrala a fost simpla - ca mai toate ideile de succes. Tinerii nostri prieteni au stat de vorba cu numerosi rezidenti dintre cei care o cunosc mai bine pe dna. Medi - si cine nu o cunoaste pe atat de simpatica noastra centenara? Tuturor li s-a cerut sa o descrie pe sarbatorita, sa o caracterizeze, sa faca aprecieri asupra comportamentului ei de fiecare zi, asupra contributiei sale active la toate actiunile social culturale care au loc la Camin.
Rezultatul a fost extraordinar, constituindu-se intr-un adevarat florilegiu de omagii si cuvinte sincere de admiratie. Toti au tinut sa-i adreseze cu aceasta ocazie dnei. Medi sincere urari de sanatate si de bine. "Sa ramaneti inca multi ani tot asa de tanara ca acum" - spune cineva.
Cu discretie si mult bun simt amicii nostri au adaugat in film si urarile lor exprimate in cuvinte alese, deosebit de sensibile, care ne-au mers la inima. Un sincer bravo!
Trebuie sa va spun cu sinceritate ca am remarcat in film naturaletea "interpretilor", numeroase prim planuri foarte reusite si o montare alerta care ne-au incantat. A fost un succes deplin.
Dragii nostrii prieteni, Cinty, David, Monica, Paul si Kostea, ati facut un lucru minunat, a fost o ideie stralucita pentru care va suntem mult recunoscatori. Atat dna. Medi Dinu cat si noi interpretii. Va asiguram ca am fost mandri cand la sfarsitul filmului au aparut ca realizatori si numele noastre.
La terminarea proiectiei, aplauzele au izbucnit spontan si s-au adresat atat sarbatoritei cat si voua care ne-ati facut si de data aceasta o mare bucurie.
Atentie! am primit deja numeroase inscrieri pentru viitoarele filme, atat pentru roluri principale cat si pentru figuratie.

Etichete:

1 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Idee absolut originala si frumoasa din partea lor felicitari!

14 ianuarie 2010 la 12:31  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire