VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

luni, 2 noiembrie 2009

MEDI DINU

Inauguram o noua rubrica: "SA FACEM CUNOSTIINTA - PORTRETE CORDIALE" in care vom prezenta diferiti colegi ai nostri care va asiguram merita tot interesul.
Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului!
Prima doamna despre care vorbim este in mod firesc Medi Dinu care peste mai putin de doua luni implineste venerabila varsta de 101 ani. La multi ani!
Cand o vezi, micuta de statura, delicata, pare un bibelou fragil fabricat din cel mai fin portelan. Daca o cunosti insa mai bine afli o femeie puternica, plina de energie, combativa, totdeauna vesela, un izvor nesecat de amintiri hazlii.
S-a nascut la Brezoiu in judetul Valcea la 4 ianuarie 1909. Se muta cu parintii la Bucuresti in 1916. In 1932 absolva Scoala de Belle Arte. Despre ea maestrul Jean Steriadi spunea ca e cea mai talentata din clasa sa.
Debuteaza in 1932 la Salonul Oficial de Alb si Negru cu un autoportret in creion chimic si atrage atentia criticilor de arta. Pleaca pentru o luna la Balcic, unde va reveni mereu pe parcursul vietii. Este cucerita de lumina si peisajul locului. Creeaza aici un numar impresionant de lucrari - uleiuri, acuarele, dar si desene, schite ori crochiuri.
La Balcic il cunoaste pe Gh. Dinu (Stephan Roll) poet avangardist, care ii va deveni sot.
Din 1940, datorita legilor rasiale, are interdictia de mai expune si practic este scoasa din viata publica. Pana la sfarsitul razboiului nu mai picteaza nimic si devine profesoara de desen.
Dupa razboi, probabil cu nostalgia Dobrogei, merge la Mangalia unde picteaza peisaje si portrete de localnici turci, tatari, greci, macedoneni. Cutreiera apoi toata tara si picteaza la Viseul de Jos, Medgidia, Sinaia, pe Valea Lotrului, la Targoviste, Rucar, Iasi, in delta, la Abrud, Deva, Sibiu, Humulesti, Izvorul Muresului, Falticeni, Moldovita, Varatec, Piatra Neamt etc. Peste tot creeaza picturi intr-o maniera personala. Sa amintim ca a calatorit si in Grecia, Italia, Bulgaria de unde s-a intors cu peisaje si portrete pe care le-a imortalizat pe panza.
Cu un talent deosebit pentru portretistica a realizat numeroase portrete ale lui George Bacovia, Victor Brauner, Zaharia Stancu, Jules Perahim, Aurel Baranga, Ilarie Voronca si multi altii.
Picturile dnei. Medi Dinu se afla in colectii particulare din Romania, Bulgaria, Franta si Israel, precum si in colectii de stat la Muzeul de Arta din Constanta, Muzeul de Arta din Tulcea si la Biblioteca Metropolitana "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti. Cu ocazia implinirii unui veac de viata a fost organizata o bogata expozitie retrospectiva sub egida Academiei Romane.
Cred ca nu este lipsit de interes sa spunem ca a cunoscut si a fost prietena cu oameni de seama din cultura romaneasca: Iosef Iser, N. Darascu, Lucian Grigorescu, I.Tuculescu, Victor Brauner, Petre Pandrea, Gellu Naum, George Macovescu, Sasa Pana, Geo Bogza, Brunea Fox, Rodica Burileanu (viitoarea sotie a lui Eugen Ionesco).
Sper ca v-am prezentat o personlitate de mare interes pe care noi toti o stimam si o respectam in mod deosebit.


Etichete: ,

1 comentarii:

Anonymous ivory a spus...

Incantata de cunostinta, o doamna c-o viata fascinanta!

Exista undeva pe net o galerie virtuala a lucrarilor dumneaei?

4 decembrie 2009 la 03:45  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire