VARSTA A PATRA

Un proiect de artă comunitară desfășurat de tangaProject împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen.// Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrîneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective.// Blogul "VARSTA A PATRA" este editat de Pompiliu Sterian, rezident, împreună cu echipa tangaProject. El documentează desfășurarea proiectului și viața de zi cu zi din căminul Moses Rosen.

miercuri, 4 noiembrie 2009

J O I

Daca azi e joi, la Caminul Rosen avem un cerc de discutii pe care l-am denumit "DE TOATE PENTRU TOTI".
In prima parte se face o prezentare a unei personalitati de azi sau de ieri, din tara sau de peste hotare, care s-a remarcat prin activitatea ei pe taram social, politic, stiintific, literar, artistic etc. Spre exemplificare voi cita cateva nume despre care am discutat: Albert Einstein, I. Bashevis Singer, laureat al premiului Nobel, acad. Solomon Marcus, Al. Safran, N. Cajal, Norman Manea, Mihail Sebastian, M. Cartarescu, Iosif Sava, Clara Haskil, Dan Mizrahi, Dinu Lipatti, Radu Beligan, Charlie Chaplin, George Vraca, Barbra Streisand, Liz Taylor, Radu Gabrea si multi, multi altii.
In partea a doua auditoriul este invitat sa puna intrebari, sa comenteze, sa exprime pareri - si de ce nu - sa faca completari din amintiri personale, legate de diferite personalitati evenimente istorice sau cazuri speciale de familie puse in discutie. Iata cateva din temele pe care le-am dezbatut.
- Teme istorice: Israel 60 de ani; Masacrul de la Iasi - 1941; Maresalul Antonescu erou national sau criminal de razboi?; Oameni de omenie care au luat atitudine impotriva antisemitismului si au salvat evrei in perioada persecutiilor rasiale.
- Teme social-politice: Exista azi antisemitism in Romania? Importanta inaugurarii la Bucuresti a Memorialului Holocaustului.
- Teme ale vietii de familie: Cum s-a ajuns ca doi soti sa divorteze dupa 30 ani de casnicie? O casatorie intre octogenari; Care este solutia in cazul unei tinere in conflict permanent cu soacra?
Bineinteles parerile sunt diferite, uneori contradictorii, dar tocmai aceasta face farmecul discutiilor.
Ajuns aici mi se pare potrivit sa dam si cateva nume dintre colegii nostri cei mai activi la dezbateri. As incepe cu centenara noastra, dna. Medi, de fiecare data cu amintiri pline de haz, as continua cu dna. Eva care are interventii echilibrate, argumentate temeinic, dna. Iudith, combativa, mereu sigura de sine, dna. Tina cu pareri originale, totdeauna de bun simt, dna. Lidia, meticuloasa, face completari bine documentate, dna. Monica, gata oricand sa poarte o discutie mai ales despre muzica, dar nu numai, si Marius solicitand mereu amanunte.
Am citat cu precadere nume feminine, dar nu pentru a dovedi ca nu sunt misogin ci pentru ca aceasta este realitatea: barbatii sunt pusi in umbra de pasiunea cu care doamnele noastre se implica in toate actiunile. Ele sunt de fiecare data vioara intai.
In ultima parte organizam un concurs gen "Cine stie castiga" cu intrebari de cultura generala. Se pune o intrebare si se dau 4 raspunsuri posibile. Cei prezenti trebuie sa aleaga raspunsul corect. Avem adesea bucuria ca inca inainte de a termina enuntul intrebarii cineva striga victorios raspunsul corect. Inseamna ca avem oameni instruiti. Cine castiga? Cu totii avem de castigat, cei care raspund dovedesc ca au o memorie foarte buna, ceilalti isi imbogatesc bagajul de cunostiinte.
Dupa amiaza, la orele 18.30, avem film.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire